|
||
|
| ||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Użytkownicy | Grupy | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz fora jako przeczytane |
| Przepisy kulinarne Sprawdzone potrawy i sposoby ich wykonania |
Co nowego na Forum?Wygraj piękne ręcznie szyte Lalanki!Przysyłaj zdjęcia i wygrywaj! Dołącz do Klubu Starających się o Maluszka! Wasza droga do spłodzenia maleństwa. Konkurs "Pozytywne pudełeczko na baterie" Do wygrania konsole do gry i lampki Lumee Cube. |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
|
Tym,którzy lubią sałatki gotowe w plastikowych pojemniczkach (Żydowska,Wiosenna, Jesienna, itp.), na pewno będzie smakować.
3 kg białej kapusty - drobno poszatkować; 4 marchewki (średniej wielkości) 1 cebula (duża) 1/2 szkl. cukru Wszystko poszatkować, wymieszać,zasypać cukrem i pozostawić na godzinę. Zalewa: 1 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. cukru 1 szkl. octu 2 łyżki soli Zagotować składniki i gorącą zalewą zalać kapust i włożyć do słoików. To jest wersja najuboższa, można ją troszkę wzbogacić dodając paprykę czerwoną, bądź kiszony ogórek czy co tam się lubi. Ahaaa.... sałatkę taką można spokojnie 2 tygodnie w lodówce trzymać, ale jeśli chcemy wynieść słoiki do piwnicy i przechować do zimy to należy słoje z sałatką zapasteryzować - ok 5 min, tyle by słoik "złapał" a sałatka się nie ugotowała.
|
||||
|
||||
|
Ja mam inny trochę "bogatszy"
2 główki kapusty białej 2 kg papryki czerwonej i żółtej 3 duże cebule 1 kg ogórkow świeżych 1 kg marchewki 1 główka czosnku Kapuste poszatkować,paprykę i cebule pokroić w paski,ogórki i marchew pokroić w plasterki,to wszystko razem wrzucić do dużego gara i zalać gorącą zalewą. Zalewa: 3 szkl wody 1 szkl octu 10 łyżek cukru 5 łyżek soli kilka ziarenek pieprzu Sałatkę odstawić na 5-6 godzin od czasu do czasu przemieszać.Przełożyć do słoików i gotować 10 minut. Jest pyszna robiłam ją już drugi rok. |
|
|
||||
|
||||
|
Ja lubię żydowską
![]() Świetny przepis, na pewno wypróbuję. Dzięki |
|
|
||||
|